Podvodníci útočia na seniorov: Cez telefonáty chcú vymámiť financie

04.10.2023 Bratislava

Bratislava 4. októbra (TASR) - Polícia upozorňuje na podvodné telefonáty, počas ktorých sa páchateľ snaží od seniorov vymámiť finančnú hotovosť pod vymyslenou zámienkou. V septembri zaznamenala osem podobných prípadov. Prináša preto viacero odporúčaní, ako sa podvodov vyvarovať. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Jana Šimunková.

Najčastejšími znakmi takýchto telefonátov sú podľa polície vyvolanie strachu o blízku osobu, urgentná žiadosť o tisíce eur a rozhovor, ktorý nesmie byť nikým prerušený a zároveň utajený pred inými osobami.

"Presne toto sú hlavné znaky telefonickej komunikácie s podvodníkmi, ktorí najčastejšie seniorom oznámia, že ich príbuzný mal dopravnú nehodu, prípadne, že ich peniaze sú doma alebo v banke ohrozené," priblížila hovorkyňa. Dodala, že podvodníci následne žiadajú, aby seniori vysoké sumy peňazí odložili na nezvyčajných miestach alebo odovzdali cudzím osobám.

"V mesiaci september sme zaznamenali celkovo osem prípadov podvodných konaní spáchaných na senioroch, pričom pri všetkých z nich bola využitá legenda dopravnej nehody, pri ktorej došlo k zraneniu dieťaťa," ozrejmila Šimunková. V utorok (3. 10.) zaznamenali dva prípady, keď jedna poškodená odložila peniaze do koša a ďalšia hodila obálku s peniazmi do kríkov neďaleko obchodného centra v Bratislave.

Polícia preto odporúča seniorom, aby podobné telefonické rozhovory ihneď ukončili a informácie si overili u svojich blízkych, aby nevyberali svoje finančné úspory pre cudzie osoby a ani cudzím osobám nedávali peniaze. Seniorom aj im rodinným príslušníkom zároveň radí, aby v takýchto prípadoch ihneď kontaktovali políciu na čísle 158. "Zároveň Vás žiadame, aby ste o spôsoboch podvodných konaní informovali aj svojich starších príbuzných, ktorí nemajú prístup na internet," doplnila hovorkyňa.
 

Vyberte región